Влажните зони, които са ценни екосистеми в борбата със затоплянето на климата, изчезват три пъти по-бързо от горите, съобщиха информационните агенции, цитирайки научния институт по опазването им "Тур дю Валат".

Институтът се намира в Камарг, Южна Франция, където е най-голямата влажна зона в страната. Според директора на института вниманието на еколозите е насочено основно към състоянието на амазонските гори, а бързото стопяване на влажните зони не вълнува хората.

Ситуацията е критична, защото влажните зони са най-продуктивната екосистема на планетата. Макар че покритите с вода терени съставляват само 6%, те осигуряват една четвърт от първичната подуктивност, т.е. живота, който е в основата на хранителната верига.

Влажните зони дълго време са свързвани с болестите, характерни за тях, и затова са подложени на унищожение. След изчезването им хората започват да осъзнават, че тези зони имат много важна роля що се отнася до промените в климата. От френския институт ги определят като "климатични амортисьори".

През 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони. Рамсарската конвенция е първият и единствен до днес  международен  договор  за опазване и устойчиво ползване на природните ресурси, насочен към специфичните екосистеми.

Защо са ценни влажните зони:

-    Те са едни от най-продуктивните екосистеми на Земята. Поддържат богатство от растения, риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници и безгръбначни.
-    Имат изключително важна роля за кръговрата на водата, като възстановяват водните запаси и подхранват подпочвените води.
-    Особено ценна е способността им да пречистват преминаващите през тях води. На много места по света се изграждат изкуствени блата с тази цел.
-    Влажните зони предпазват от наводнения, като поемат голяма част от повърхностните води.
-    В утайките им се задържат въглероден диоксид, метан и др. газове, затова са важни за смекчаване на климатичните промени.
-    Имат голяма стойност за живота на хората като водоизточник, място за риболов, събиране на билки, животновъдство и др. Плодотворните почви около тях са подходящи за земеделие.
  -  Предлагат добри условия за отдих и туризъм.

Прочетете и:

Най-влажното място на Земята се намира в Колумбия