Средиземноморски циклон преминава над Балканите от запад на изток, създавайки валежна обстановка. В същото време, именно заради тази нестабилност, в страната нахлува и по-топъл въздух, който държи температурите над обичайните.

Валежите у нас вече започнаха в някои райони на Западна и Северна България. В хода на деня ще бъде облачно и ще вали по-интензивно и на повече места в западната половина на страната, докато на изток дъждът ще е по-слаб.

За денонощието най-значителни количества ще паднат в крайния Северозапад и в западните планински масиви. В тези райони има предпоставки за повишени речни нива и активиране на свлачищни процеси.

Атмосферната циркулация през следващите два дни позволява и формирането на купесто-дъждовна облачност с гръмотевична активност.

Вятърът в неделя ще остане южен, особено силен по планините и в Източна България. Скоростта на поривите ще достига 100 км/ч.

Температурите ще са по-високи от нормалното и ще се движат от 12-13 на Северозапад до около и малко над 20 в някои области на изток.

Започналите валежи в неделя ще продължат през нощта и в понеделник, като към края на деня ще са предимно в южните и източните райони. На Запад следобед облаците ще се разкъсват.

Ще нахлува студен въздух, с който температурите ще се понижат осезаемо. Така по-високо в планините ще превали сняг.

Във вторник в часовете до обяд ще има условия за мъгли, но слънцето ще се покаже. По-късно следобед отново ще се заоблачи. В сряда и четвъртък се очаква нов циклон да донесе още валежи.

Около края на седмицата вероятността за валежи ще намалее, но температурите ще останат по-ниски с дневни стойности между 7 и 12 градуса.