Циклонът Елиас връхлетя Гърция с обилни валежи и гръмотевични бури. Заради силния дъжд някои райони в Евбея останаха блокирани, а в други има опасност и от преливане на реките. Град Волос и района са под вода.

Изключително тежка нощ в централна Гърция, където за втори път в рамките на 1 месец падна огромно количество дъжд. След циклона Даниел, Елиас също връхлетя област Тасалия с тежки бури и градушки. Големината на ледените късове е била с размера на лимон.

 

 

Под вода е и Волос, където ситуацията е извън контрол. Полицията е забранила движението на автомобили и хора по улиците, а кметът на града апелира гражданите и туристите да се качат на по-високи етажи в сградите от съображения за сигурност.

Над 300 души, блокирани в домовете си и къщи за гости, са спасени. 80% от района е потънал в мрак – няма ток и вода от сряда вечерта. Учебните заведения са затворени, болницата е наводнена.

Властите в града съобщиха, че през изминалата нощ в спасителните служби са постъпили близо 1000 сигнала за помощ от местни хора. Малко след 01:00 ч. през нощта започна евакуация на жителите. Все още няма информация за ранени.

Критична е ситуацията на остров Евбея. Пътищата, къщи и магазини са под вода. В северните части калта е достигнала до морето. Жители и туристи се призовават да останат в по-масивни сгради, докато преминат сериозните валежи. На места водата е над 1 метър и има висок риск за живота на хората.

 

 

Очаква се бурите да отслабнат, но дъждът ще се премести в районите на Пелопонес и остров Крит. Призовава се хората да бъдат изключително внимателни. Дипломатическите институции на България са в готовност за сигнали от българи.

Населените места в района все още се възстановяват от последиците след бурята Даниел, която връхлетя страната по-рано през септември. След изтеглянето на водата, къщите на хората все още тънат в дълбока кал.

Прочетете също и:

Нови тежки метеорологични условия в Гърция

Расте броят на жертвите на водното бедствие в Гърция