Водолази събраха 44 тона боклук от резерват на Хаваите

Край островите живеят много застрашени видове

Близо 44 тона боклук от националния биосферен резерват Папаханаумокуакеа на Хаваите събраха водолази. Почистването на морското дъно бе част от едномесечен проект, започнал на 2 юли, предава NOVA, позовавайки се на информация на Ройтерс.

Екипът от ентусиасти навлезе във вътрешността на резервата с множество малки необитаеми островчета, които са част от дългия над 2000 км Хавайски архипелаг.

 

 

Оказа се, че голяма част от боклука се състои от така наречените „призрачни мрежи” – рибарски такъми, завлечени навътре в морето. Водолази са успели да съберат около 39 тона мрежи само от един от кораловите рифове в района.

Тъй като рибарските такъми са изработени предимно от пластмаса те вредят на околната среда, а морските обитатели много често поглъщат парчета от тях.

В резервата живеят застрашени от изчезване видове като тюлени монаси, морски костенурки, скатове, акули и тропически риби, които са поставени в допълнителен риск заради замърсяването от човешката дейност.

 

 

Биосферният резерват Папаханаумокуакеа е най-голямата непрекъсната и напълно защитена зона в САЩ. Тя е и най-голямата от този вид в света, разположена на обща площ от 1 508 870 кв. км.

Прочетете и:

Водолази почистват морското дъно около остров Света Анастасия

6-метрови вълни на Хаваите

Климатичните промени застрашават Фиджи от изчезване