Първи ноември е Денят на народните будители – празник на историческата памет и националното самочувствие. Принос имат стотици просветители, борци за национално освобождение, книжовници и наставници.

„Много се надявам всеки един от нас да бъде будител, защото то е заложено в нас“, каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS писателят Здравка Евтимова.

„Човек се стреми да постигне нещо в живата си, но когато плодовете на неговия труд са от полза за общността, тогава те придобиват смисъл“, добави съвременният будител.

По случай празника е открита изложба пред градината на Народния театър „Иван Вазов“, наречена „Моите будители“. Автор е фотографът Костадин Кръстев – Коко.

Той е заснел най-известните български будители, които от своя страна споделят кои са техните будители.

Заснетите са от различни сфери на изкуството – театър, танц, кино, литература. Сред тях са хора като Райна Кабаиванска, Васко Василев, Лили Иванова, Тео Ушев, Георги Господинов и редица други, които са допринесли за българската култура.

Те говорят с благодарност за личностите, които са събудили у тях любов към културата и изкуството.

Проектът задава въпроса „Кои са твоите будители?“ и цели да накара повече хора да споделят думи на признателност към техен будител, да открият нов съвременен будител или да се превърнат в будител за някого.