Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества Възкресението на Иисус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които вярващите се готвят за тържеството на духа над плътта. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна или Велика. Това са последните дни от земния живот на Иисус.

Седмицата след Великден пък се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Денят е известен като „празникът на празниците“ и днес хиляди вярващи изпълниха храмовете в цялата страна, за да чуят вестта за Христовото възкресение.

За първи път от две години насам, България отбелязва деня без ограничителни мерки срещу COVID-19. В столицата лично Патриарх Неофит възвести възкресението и отправи послание към вярващите.

Папа Франциск също поздрави православните християни за Великден. Той отново призова за примирие в Украйна и спиране на нападенията срещу „изтощеното население“. Днес, на 24 април, стават точно два месеца от началото на войната.

Премиерът и президентът също отправиха пожелания за Великден. Във Facebook държавният глава Румен Радев честити празника и пожела като общество да побеждаваме във всеки опит за насаждане на страх и съмнение, на омраза и разделение.

Министър-председателят Кирил Петков посрещна Възкресение Христово в Царево. Той призова всеки да даде повече от себе си за промяната.

Екипът на Sinoptik.bg честити Великден на всички, които празнуват, и пожелава здраве, благоденствие и светлина! И хубаво време разбира се!

Прочетете още:

Времето след почивните дни

Чудото на Благодатния огън