Време за ... баница със спанак

Вижте как я правят Стоян и Лора от канала "Бон апети"

Необходими продукти:

- 500 г брашно, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. сол,

За плънката: 500 г спанак, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, 400 г козе сирене, 2 яйца, 200 г кисело мляко, 80 мл олио,
1 щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте брашното с 250 мл хладка вода, оцета и солта.
Щом се оформи топка, прехвърлете тестото на набрашнен плот и месете за около 10 минути, докато стане гладко.

2. Оформете 8 топчета. Покрийте с кърпа и оставете да починат за 20 минути.

3. Разточете всяко топче на много тънка кора върху набрашнен плот.

4. Залейте спанака с гореща вода и след това го потопете в студена вода с лед. Отцедете го хубаво и го накълцайте. Нарежете на ситно пресния лук и магданоза.

5. В купа смесете наситнените лук и спанак, натрошете и сиренето в купата, чукнете яйцата, добавете наситнения магданоз, киселото мляко и индийското орехче.

6. Поставете една кора върху памучна кърпа. Напръскайте с олио (с разтопено масло или мас), сложете от плънката и с помощта на кърпата навийте кората. След това я завийте като охлюв и я поставете в средата на намазана с олио тава. Така пригответе и останалите кори и плънка и ги навийте в тавата.
7. Печете на 180 – 190 градуса* до зачервяване, за 30 – 40 минути.

Съвет: по желание след като извадите готовата баница от фурната, я напръскайте с вода и покрийте с кърпа.

* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.

Вижте също и:

Време за...къпана баница