Сапунът e най-простото средство за хигиена, познато на хората от векове, и един от най-използваните продукти в живота на хората.

Първите работилници за сапун в Европа се появяват през 12 в. в испанските градове Аликанте, Малага, Кастилия и в италианските Неапол, Генуа, Болоня, Савона. През 15 в. в Марсилия започва фабрично производство на сапун, тъй като градът произвеждал основните съставки  – зехтин, сол и натриева основа.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

И до днес кастилският и марсилският сапун са много търсени заради напълно органичния им състав – те се правят от зехтин и лаврово масло без никакви добавки.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Подобен на тях е и сирийският сапун от Алепо – лавровото масло в състава му е естествен антибиотик с противогъбичен ефект, но също и много добро почистващо средство. Спомага за зарастване на рани, облекчава алергии, екземи, дерматити.

Зехтинът и лавровото масло успокояват и овлажняват кожата, те са хипоалергенни и напълно биоразградими.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Кои са стандартните видове сапун на пазара и по какво се различават те?

Обикновеният сапун се получава при взаимодействие на животински или растителни масла с натриева основа. Полученият продукт е кафеникав на цвят и с неприятна миризма. В миналото се е правел почти във всяка българска къща, особено по селата. По-късно при индустриалното му производство се добавят ароматизатори и оцветители за по-добър търговски вид.

За хората с кожни проблеми са предназначени дерматологичните сапуни. В тях се влагат различни успокояващи и хидратиращи кожата натурални съставки, но липсват ароматизатори, оцветители, консерванти и парабени. Дерматологичните сапуни запазват естествения хидролипиден слой на кожата заради неутралното им Ph.

Антибактериалните сапуни съдържат химически дезинфектанти, които унищожават бактериите по повърхността на човешката кожа. Тези сапуни дразнят чувствителната кожа и могат да предизвикат алергия, затова се препоръчват само за хора, в чиито професии се изисква максимална стерилност – хирурзи, медицински сестри, готвачи, сладкари.

Друг вид медицински сапуни са катранените, бораксовите и серните, които действат ефикасно при специфични кожни проблеми.

Крем-сапуните съдържат подхранващи масла – зехтин, какаово, бадемово масло, и различни растителни екстракти – лайка, смрадлика и др., които предпазват кожата от изсушаване и я правят мека. В бебешките сапуни освен масла се добавят и други съставки – например пантенол и витамин Е, но не се допуска наличие на парабени и  оцветители.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Ливанска компания произвежда сапун, който придава сияйност и свежест на лицето благодарение на съдържащите се в него 17 грама злато и 3 грама диаманти на прах. Разбира се, цената е космическа.

През 2011 г. Институтът по органична химия към БАН получава медал за иновации за разработения там сапун с екстракт от охлюви, който изчиства кожата от белези и обриви.

Какъвто и сапун да изберем, едно е сигурно – това е гарантираният начин за унищожаване на коронавируса, с който се налага да живеем напоследък.