Време за ... провансалски хляб

Уикендът е време за експерименти в кухнята

Необходими продукти:   

- 500 г брашно; 10 г прясна мая; 3 с.л. зехтин екстра върджин; 0.5 ч.л. сол; 1 ч.л. сушени провансалски подправки; 150 г черни и зелени маслини; 50 г мариновани сушени домати; 100 г бекон; 3 филенца аншоа; щипка захар; брашно за поръсване  

Начин на приготвяне:  

1. Залейте маята с 50 мл топла вода. Добавете захарта, поръсете с щипка брашно и оставете да шупне. Смесете брашното със солта и провансалската подправка.  

2. Добавете накълцаните сушени домати, аншоата, обезкостените маслини, бекона и зехтина. Налейте шупналата мая и около 120 мл топла вода.  

3. Замесете меко тесто, сложете го в купа, покрийте с фолио и оставете да втаса.  

4. Втасалото тесто разделете на две части и оформете хлябове във формата на лист.  

5. В средата направете разрез с нож по дължината, без да стигате до краищата. От двете страни направете малки разрези с нож. Оставете тестото да почине за 30 минути.  

6. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете със зехтин двата хляба и ги изпечете за около 15 минути.

Вижте също и:

Време за...пай с пилешко