Есента лека-полека напредва, вече сме средата на октомври. Времето се задържа топло и слънчево, а на пазарите се появиха обичайните огромни купове с тикви.

Писано е доста за здравословните ползи от консумацията на тиква, както и за начините за приготвянето ѝ – било като десерт, супа или основно ястие.

Първата асоциация обаче, която прави всеки, когато стане дума за тиква, е за печената на фурна.

Тук ще ви представим един по-различен вариант на вечната класика, с който можете да експериментирате, особено при прогнозата за скорошно застудяване – вън е студено, може би вали, но в кухнята е топло и се носи онзи изкусителен аромат…

Мус от тиква

Необходими продукти:

600 g тиква (кестенка)
400 ml животинска сметана
200 g захар (+ 50 g за сметаната)
5 яйца
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 шушулки кардамон
2 с. л. бренди
1 ч. л. желатин
1/4 ч. л. джинджифил
1/4 ч. л. канела
черен шоколад за поръсване

Тиквата се обелва, нарязва се на парчета и се сварява на пара. Оставя се да се охлади и се пасира.

Жълтъците на яйцата се отделят от белтъците и се разбиват със 100 g захар и 200 ml сметана. Слагат се на водна баня, докато се сгъстят, след което се оставят да се охладят.

Желатинът се накисва в 2 супени лъжици вода и след това се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня.

Към охладените жълтъци се прибавят канелата, джинджифилът, стритият кардамон, пюрето от тиква, брендито и желатинът и се разбъркват добре, докато сместа се хомогенизира. 

Сварява се гъст сироп от 100 грама захар, бурбонската ванилова захар и 150 милилитра вода. 

Белтъците се разбиват на сняг и към тях на тънка струйка и при постоянно бъркане се налива сиропът. След това се добавят на няколко пъти към тиквено-жълтъчената смес, като се бърка внимателно. 

Мусът се разпределя в чаши и се оставя да се охлади за няколко часа. Останалата сметана се разбива с 50 грама захар и се разпределя отгоре. Поръсва се с настърган шоколад и се сервира.