От днес светът е футбол, а Германия – неговото сърце. 10 града в страната ще приемат срещи, фенове и емоции, а търсачи на нови преживявания ще преоткрият страната.

Ако любимата игра ви е довела в Берлин, вижте забележителностите, които си струва да посетите:

Бранденбургска врата

Един от символите на Берлин е Бранденбургската врата. Архитектурният паметник е посещаван от множество туристи. Това е единствената съхранена градска порта на столицата. Пред Брандебургската врата се провеждат концерти и различни мероприятия. През 2009 г. групата U2 организираха безплатен концерт там. Ако имате късмет, може да попаднете и на 3D мапинг шоу, което се прожектира върху нея.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Райхстаг

Сградата на Райхстага в Берлин е създадена като „дом“ на парламента на Германската империя. Днешният парламент на Германия се нарича Бундестаг. В наши дни името „Райхстаг“ се отнася за сградата, а „Бундестаг“ – за институцията. Куполът и терасата на покрива на сградата на Райхстага могат да се разглеждат безплатно.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Берлинска стена

Берлинската стена служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Тя разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града. Берлинската стена става един от най-известните символи на Студената война.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

„Чекпойнт Чарли“

„Чекпойнт Чарли“ е най-известният контролно-пропускателен пункт на стената. Сградата е туристическа атракция и едно от най-посещаваните места.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Берлинската катедрала

Небезизвестната Берлинска катедрала е разположена в централната част на града. Въпреки наименованието си, в действителност църквата не е катедрална. Централният купол е разрушен по време на Втората световна война. Съвременния си вид сградата придобива след продължителна реконструкция, приключила през 1993 г.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Шпрее

През летните месеци жителите и гостите на Берлин се радват на прекрасен плаж на брега на река Шпрее. Посетителите имат възможност да се насладят на фантастична атмосфера. Там има бар на открито, пицария, уроци по танци и невероятна гледка към реката и острова на музеите.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Берлински зоопарк

Берлинският зоопарк е една от най-старите зоологически градини в Германия. Изключително модерен и предпочитан от семействата. Берлинският зоопарк и аквариум са дом на повече от 19 500 животински обитатели от около 1000 вида. Обитаван е от единствените големи панди в Германия.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Телевизионната кула в Берлин

Берлинската телевизионна кула се намира в центъра на града близо до Александерплац. Построена е от пощите на Германската демократична република. Със своите 368 м, кулата е най-високата конструкция в страната и един от символите на Берлин.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Пазарна зала Marheineke

Пазарната зала Marheineke в Кройцберг предлага широка гама от пресни храни, закуски, деликатеси и услуги. Гастрономическите съоръжения на пазарната зала от 2500 квадратни метра включват кафенета, ресторант и салон за органичен сладолед през лятото.

Снимка: A.Savin, Wikipedia Снимка: A.Savin, Wikipedia

Олимпийският стадион в Берлин

„Олимпиащадион“ е вторият по големина стадион в страната. Той е официалният дом на клуба „Херта“. Постоянният му капацитет е от 74 475 места. През 2015 година приема финала за Шампионска лига.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

 

Източник: NOVA