Днес започва новата учебна година, която ще бъде открита с официални тържества в над 2400 училища в страната. Очаква се прага на училищата да бъде прекрачен от около 700 хиляди ученици, от които близо 60 хиляди са първокласници.

През 2019 г. кампанията “без букети в първия учебен ден” обедини стотици родители и класни ръководители, които предпочитат парите, предвидени за цветя за преподавателите, да отидат за лечението на болни деца. В благотворителната кампания се включиха градовете Пловдив, Варна, Враца и Казанлък.

Тази година първият учебен ден ще е съпроводен и от протести. Учители ще се съберат пред сградата на просветното ведомство в 16 часа. Недоволството е породено от новите промени, според които педагозите ще трябва да посещават по домовете отсъстващите ученици, съобщава NOVA.

„Нямаме учителски протест, това са групи, които протестираха срещу Стратегията за детето - няколко учители, които никога не са ходили на обходи. Много жалко, че това беше подкрепено от опозицията, което прави акцията и политическа”, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на „Здравей, България”.

„Необходими са усилия. Имаме няколко изтървани поколения. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите”, каза още Вълчев.

Министърът ще вземе участие в официалната церемония по откриването на новата учебна година в Първа английска езикова гимназия.

Прочетете също и:

Кои дни ще почиваме през 2019 г.

Ето какво време ни е приготвил септември