Необходими продукти: 800 г фини точени кори, 250 г орехи, 250 г ядки шамфъстък, 100 г захар, 1 ч.л. канела, 200 г краве масло; 

- за сиропа: 600 г захар, сокът от 1/2 лимон  

Начин на приготвяне:  

1. Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък – с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата.  

2. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене.  

3. Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3 – 4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3 – 4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори.  

4. Разрежете баклавата с остър нож като слънце.  

5 След това я залейте хубаво с разтопеното масло.

6. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво – около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност – около 2 часа.  

7. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине.  

8. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп.  

9. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади.  

10. Приберете в хладилник за минимум 3 дни, за  да се напои добре.