Астрономическата зима все още не е настъпила, но макар и времето да е сравнително меко и температурите да не са падали стабилно под нулата, грипният сезон е тук. Все повече хора се оплакват от типичните симптоми на вирусните настинки. Но дали това е грип?  

Добре е да припомним някои от най-разпространените неистини за грипа.  

 

 

- Продължителният престой на студено може да ни простуди, но това не е грип. Между простуда и грип няма пряка връзка, просто по-често се говори за тях през студените месеци. Грипът не е настинка.   

- Консумацията на чайове, супи и бульони няма специфични антигрипни свойства. Топлите напитки облекчават болките в гърлото и хидратират организма.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

- Антибиотиците са безполезни при висока темепература и грип. Те действат при наличие на бактериална инфекция, но не и при вирусна.   

- Ваксината срещу грип не осигурява 100-процентова защита. Ваксините се изготвят предварително на базата на очакваните грипни щамове, които обаче варират. Ползата от ваксината е, че ако човек все пак се зарази от грип, болестта ще отмине по-бързо и по-леко.   

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

- Дори да се чувства съвсем здрав, всеки човек може да е носител на грипен вирус, без да има никакви симптоми.  

- Грипът не минава бързо. На тялото са нужни поне 3– 4 дни в покой, за да се справи с вируса.  

Все пак това, което можем да направим през този сезон е да спазваме по-стриктна хигиена, по-възможност да избягваме места, на които се струпват много хора и да се консултираме с лекар дали и какви антивирусни медикаменти можем да използваме.