Денят се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Международния фонд за защита на животните с цел да се повиши информираността за котките и как хората могат да им помогнат и да ги защитят при нужда.

В Древния Египет котките са били на особена почит с почти божествен статут. Мъртвите котки били оплаквани и мумифицирани, а убийството на котката било престъпление.

На Зигмунд Фройд принадлежат думите: "Времето, прекарано с котки, никога не е изгубено.", а според Чърчил котките ни смятат за по-нисши същества.

Само във Великобритания домашните котки са около 8 милиона.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Котките прекарват в сън около 70% от живота си.

Слухът им е феноменален, което се дължи на 32-та мускула в ушите им. Това обаче не важи за белите синеоки котки, които имат увреден слух в около 65 – 85% процента от случаите.

Любовта на котките към излежаването на слънце има научно обяснение – слънчевата топлина им помага да пестят енергията си за спокоен сън, по време на който метаболизмът им спада.

Сходна е и причината, поради която котките обожават да се напъхват в кутии.

Рискът от инфаркт и инсулт е с 30% по-нисък за стопаните на котки, обаче те са подложени на системна манипулация от домашните си любимци. Все пак котките могат да бъдат лоялни и да тъгуват след смъртта на стопаните си.

Японско изследване дава отгвор на въпроса могат ли котките да игнорират умишлено стопаните си – да, могат и го правят, тъй като разпознават гласовете им.