Време за...курабийки със смокини

Лесна рецепта за сладки със сушени смокини, бадеми и бял шоколад

Необходими продукти:

- 1/2 ч.ч. светла кафява захар "Мусковадо", 125 г масло на стайна температура, 60 мл прясно мляко, 1 с.л. златен сироп, 1 ч.л. ванилов екстракт, 300 г брашно с набухвател, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/4 ч.л. смлян кардамон, 125 г бял шоколадов чипс, 80 г сушени смокини, 40 г сурови бадеми

Начин на приготвяне:

1. Разбийте маслото със захарта с помощта на тел до получаването на кремообразна смес. Добавете златния сироп, прясното мляко и ванилията. Разбъркайте добре.

2. Добавете брашното, содата и кардамона. Разбъркайте внимателно, докато се образува гладко тесто.

3. Добавете нарязаните на дребно сушени смокини, нарязаните бадеми и шоколадовия чипс (или нарязан на ситно бял шоколад). Омесете тестото с ръце.

4. Загребете от тестото с мерителна лъжица и оформете топче между дланите си. Поставете го в тава, предварително намазнена и постлана с хартия за печене. Притиснете леко топчето, за да се образува диск. Подредете сладките на достатъчно разстояние една от друга. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 – 25 минути.

5. Оставете сладките да се охладят и ги поденесете с чаша чай. Може да съхранявате сладките в съд с херметическо затваряне.