Холандия е най-големият износител на лалета и контролира близо 80% от търговията. В течение на около 400 години са селекционирани няколко хиляди сорта лалета.

Скоро след пренасянето им в Европа лалетата попадат в Холандия, където започнали да виреят много добре и постепенно се превърнали в символ на престиж и аристократизъм. 

В страната се развихрила истинска мания и луковиците от лалета станали много търсена стока. Търговията с луковици била толкова доходоносна, че през периода 1634 – 1637 г. в Амстердам можело да се купи голяма къща за 3 луковици.

Хората продавали земи, животни, скъпоценности, за да купуват луковиците на лалета. Продавали се дори луковици, които още не били засадени.

Разбира се, цените не съответствали на стойността на растението, борсата се сринала и стотици хора се оказали разорени. За малко повече от две години цената на луковиците се повишила над 100 пъти, преди да се срине почти до нула.

Тогава се намесила държавата – бил приет закон за твърди цени на луковиците и спекулацията се наказвала строго, а всички договори, сключени преди ноември 1636 г., били обявени за невалидни.

Трябвало да минат години, преди търговията в Холандия да се възстанови от финансовия колапс.

С днешна дата може да се каже, че "лалеманията" е най-големият финансов балон на всички времена.  

Прочетете и:

Ароматът на пролетни цветя се губи