Необходими продукти за 2 порции:  

500 г. филе сьомга, без кожа, почистено от кости; сол; 2 с. л. олио; 2 листа бутертесто; 2 жълтъка  

За пълнежа между филетата риба:   4 стръка праз, нарязани наситно; вода; 1 ч. л. сол; 1 ч. л. захар; 1 ч. л. къри на прах; 150 – 200 мл. сметана за готвене; бял пипер  

Начин на приготвяне:  

1. Филето от сьомга се разрязва на две еднакви половини, които се запечтват за кратко в горещ намаслен тиган. Посоляват се със сол и бял пипер.  

2. Празът се задушава в мазнината, останала от рибата, като се добавя и малко вода, захар, сол и малко олио. Когато водата се изпари, се слагат сметаната и кърито и сосът се вари до готовност.  

3. Бутертестото се разрязва на две еднакви половини. Едната от тях се покрива с част от поизстиналия сос, върху него се слага едното филе сьомга, отгоре сос и пак филе.   

4. Тестото се намазва отстрани с разбит жълтък и всичко се покрива с втория лист тесто. Притиска се добре отстрани, за да не останат мехурчета въздух, така че да се образува стегнато пакетче.  

5. Излишното тесто се изрязва и отстранява. С вилица отново се притискат добре краищата на пакетчето, след което то се намазва добре с жълтък.  

6. В средата на пакетчето отгоре се прави малък прорез, през който ще излиза парата в процеса на печене. С помощта на лъжица се оформят рибешки люспи.  

7. Пече се на 190 градуса за 16 – 20 минути.