Време за...портокалов кейк

Лесен десерт за почивните дни

Необходими продукти:

4 яйца; 150 г захар; 250 г филирани бадеми; 2 портокала; 100 мл студено пресован зехтин; 2 ч.л. бакпулвер

За сиропа:

150 г захар; 2 портокала; 1 бр. звездовиден анасон; 2 с.л. портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

1. Настържете кората на портокалите. След това ги обелете и пюрирайте месестата част. Прибавете настърганите кори. Трябва да имате 200 мл пасирани портокали.

2. Смелете бадемите в блендер и ги смесете с бакпулвера.

3. Разбийте яйцата със захарта и зехтина с миксер до побеляване. Добавете пюрираните плодове и сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула до хомогенизиране.

4. Изсипете във форма с подвижно дъно (диаметър 26 см), предварително застлана с пергаментова хартия. Печете в загрята на 160 градуса фурна за около 40 минути. Извадете и оставете да се охлади.

5. За сиропа изсипете в касерола сока от портокалите, 150 мл вода, захарта и анасона. Гответе на умерен огън до получаването на сироп. Дръпнете от котлона и прибавете ликьора. Залейте кейка с горещия сироп.

*Печете във фурна с включен вентилатор.

Вижте също и:

Време за...козунаци