Време за...пържени тиквички

Свежа лятна рецепта за тиквички с мента, кисело мляко и кафяво масло

Продукти:

3 тиквички; 6 с.л. зехтин; 4 скилидки чесън; 1 лимон; 1 връзка мента; едър лют червен пипер; сушена мента; 20 г масло; 150 г кисело мляко; сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете добре тиквичките. Нарежете ги на тънки филийки по диагонал.

2. Загрейте добре 5 с.л. зехтин и пуснете в него 2 обелени и смачкани скилидки чесън. Изпържете тиквичките до златисто от двете страни.

3. Обелете и нарежете на ситно другите две скилидки чесън и ги сложете в дълбока чиния. Нарежете половината лимон –предварително добре измит и подсушен, на тънки филийки, а след това всяка филийка – на четвъртинки. Сложете парченцата лимон при чесъна и поръсете лютия пипер, ментата, сол, черен пипер и малко зехтин. Отгоре поставете 4 стръка мента.

4. Подредете изпържените тиквички върху стръковете мента. 

5. В същия тиган разтопете маслото, като хубаво оберете остатъците от пърженето. Щом маслото покафенее, го пресипете в купичка и отстранете скилидките чесън. След като маслото поизстине, го добавете към киселото мляко и разбъркайте. Добавете и сока на 1/2 лимон. 

6. Сипете няколко лъжици от киселото мляко с масло върху тиквичките. Накрая поръсете с нарязани листа мента.