Април ще бъде типично пролетен месец. Очакват ни все повече слънчеви дни, както и няколко нахлувания на по-студен въздух. Съществува опасност от слани, а при интензивните затопляния живакът в термометрите ще достига летни стойности: до 30 – 34 градуса.

Средната месечна температура ще бъде около нормата: между 11 и 13 градуса в повечето райони, от 9 до 11 градуса по високите полета и Черноморието, между –5 и 2 градуса в планините.

Месечната сума на валежите също ще е около нормата: 40 – 70 л/кв.м в равнините и от 60 до 100 л/кв.м в планините.

Месецът започна с преобладаващо слънчево време и високи температури. На 3 април обаче студен атмосферен фронт донесе сериозно захлаждане и валежи от дъжд и сняг. За щастие от 5-6 април времето ще се подобрява и ще бъде преобладаващо слънчево и сравнително топло.

Снимка: pexels Снимка: pexels

В края на първото десетдневие температурите отново ще паднат и до ще останат по-ниски от обичайните до около 20 април. Нова порция снеговалежи се очаква в Предбалкана и по високите полета на Западна България. В останалите части се очакват интензивни превалявания до края на периода.

Времето отново се затопля през третото десетдневие, когато дневните температурни стойности ще са около и дори над обичайните за това време на годината. Студено ще стане през последните дни на месеца, а вероятно ще посрещнем и май с облаци и дъжд.

На 22 април ще имаме възможността да наблюдаваме максимума на метеорния поток Лириди. Ако небето е ясно ще станем свидетели на 15-20 падащи метеора на час.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На 1 април слънцето изгря в 7:09 часа и залезе в 19:53 часа. В последния ден от месеца продължителността на деня ще нарасне до 14 часа и 26 минути, тъй като слънцето ще изгрее в 6:23 часа и ще залезе в 20:26 часа.

На 4 април изгря последната четвърт на Луната. Новолунието ще е на 12 април, а първа четвърт ще видим на 20 април. Пълнолунието ще бъде на 27 април.

През април тази година има 21 работни и 9 почивни дни, от които 4 пълни уикенда и един допълнителен неработен ден, 30 април, когато започват Великденските празници.

Прочетете и:

Магнитни бури удрят България през април