През август тази година средните температурни стойности ще бъдат над нормата, която за равнините е от 21 до 24 градуса, между 18 и 20 градуса в равнините и от 13 до 17 градуса в планините.

Очаква се най-ниските температури през месеца да са между 13 и 18 градуса, а най-високите – до 43 градуса.

В повечето райони на страната средната месечна сума на валежите през този месец ще е под нормата. В равнините и високите полета тя е между 30 и 50 л/кв.м, Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През по-голямата част от дните времето ще е предимно слънчево, горещо и сухо. Първото десетдневие започна с рекордни температури. Валежи се очакват около 5-и, 7-и и 10 август, когато в часовете около обяд се очаква развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. Възможно е преваляванията да са придружени от гръмотевична дейност, има и вероятност за градушки.

Първите дни на второто десетдневие отново ще са слънчеви и горещи. Вероятността за валежи ще бъде по-висока около 12-и август и в средата на периода. Ще бъде повишена опасността от възникване на горски и полски пожари. Температурите ще се задържат над климатичните норми.

Последното десетдневие ще започне с превалявания, като до края на периода ще се редуват дъждовни и сухи дни. Валежи се очакват около 25 и 26-и август, както и в последните 1-2 дни на месеца.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На 12 август ще наблюдаваме пика на най-популярния метеорен поток – Персеиди, който ще озари небето с до 150 метеора на час (по около 2 на минута). Неговият максимум ще е настъпи в 22 часа и ще можем да му се наслаждим през цялата нощ. Метеорният поток ще остане активен до 24 август.

На 22 август пък ще станем свидетели на друго астрономическо явление – Синя Луна. Тогава нашият естествен спътник ще бъде разположен на противоположната страна на Земята спрямо Слънцето и ще бъде изцяло осветен. Фазата ще настъпи в 14:02 часа българско време. Това ще бъде четвъртото пълнолуние за сезона, като обикновено те са три. Подобно явление средно се случва веднъж на всеки 2,7 години.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На първия ден от август слънцето изгря в  6:19 часа и залезе в 20:47 часа (продължителност на деня: 14 часа и 28 минути). В последния ден на месеца изгревът ще е в 6:50 часа, а залезът – 20:02 часа (продължителност на деня: 13 часа и 11 минути)

Новолунието през този месец ще бъде на 8 август, а първа четвърт ще видим на 15 август. Пълнолунието ще е на 22, а последна четвърт – на 30 август.

През този месец няма официални празници и допълнителни почивни дни. Август 2021 г. има 22 работни дни.