Ето, че настъпи и вторият месец за 2022 г., който ни е приготвил немалко изненади по отношение на прогнозата за времето.

През първото на февруари ни очакват по-динамични процеси. Средните дневни температури за периода ще бъдат над обичайните. Първите дни на месеца ще са белязани от валежи, най-често от сняг, както и от застудяване. Около 3-4 февруари обаче времето ще се затопли и стойностите на термометъра ще ни накарат да оставим шапките и ръкавиците вкъщи. Особено топло ще бъде в северните и източните райони на страната. Временно застудяване се очаква отново около 8 февруари, когато ще имаме както валежи от дъжд, така и от сняг. Трудно ще бъде обаче да се натрупа снежна покривка.

Снимка: pexels Снимка: pexels

По време на второто десетдневие температурите ще се върнат към обичайните за това време на годината. Около средата на периода дори се очаква да е малко по-студено. Вероятността за валежи ще бъде висока между 13 и 17 февруари, както и около края на десетдневието. По-често ще превалява дъжд, в най-студените часове – сняг, но отново без образуването на трайна снежна покривка.

При третото десетдневие няма да има много изненади. Температурите ще са близки до обичайните, а валежи се очакват за ден-два около 25 февруари.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Средната температура през новия месец ще е около и над нормата. В Северна България тя в между 0 и 2 градуса, в Южна и по черноморското крайбрежие – от 2 до 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 3 градуса.

От друга страна сумата на валежите ще е около и под нормата. За февруари обичайните валежи в равнините са 30-50 л/кв.м, в планинските райони – 40-70 л/кв.м, а в Рило-Родопската област – между 60 и 100 л/кв.м.

Най-ниските температури през февруари ще са между минус 14 и минус 9 градуса, а най-високите ще скочат до 15-20 градуса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Изгревът на 1 февруари е в 07:41 часа, а залезът – в 17:39 часа (продължителност на деня – 9 ч. и 58 мин.). В последния ден от месеца слънцето ще изгрее в 07:04 часа и ще залезе в 18:15 часа (продължителност на деня – 11 ч. и 11 мин.)

През този месец няма допълнителни почивни дни. Февруари 2022 г. има общо 20 работни дни и 4 пълни уикенда.

Фази на Луната:

  • 1 февруари – новолуние
  • 8 февруари – първа четвърт
  • 18 февруари – пълнолуние
  • 24 февруари – последна четвърт