Средната месечна температура през юли ще бъде около и над нормата. За равнините тя е от 22 до 26 градуса, за високите полета – от 18 до 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса. 

Прогнозира се, че най-ниската температура ще е около 15 градуса, а най-високата – до 39.

Сумата на валежите през този месец също ще се задържи около нормата и дори може да я надвиши. В повечето райони на страната това означава между 40 и 70 л/кв.м. Нормата край морето и долината на р. Струма е между 30 и 50 л/кв.м, а в планините – от 70 до 120 л/кв.м.

На 1 юли времето беше слънчево и горещо време с максимални температури, достигащи до 40 градуса. От втория ден на месеца започна постепенно захлаждане. Времето ще стане нестабилно, а рискът от поройни валежи, гръмотевици и градушки ще се увеличи. Около 5 юли времето ще се стабилизира за 2-3 дни, след което температурите отново ще се понижат, а валежите ще са значителни. След 9 юли отново ще се затопли.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Второто десетдневие ще бъде олицетворение на типичното лято. През повечето дни ще бъде преобладаващо слънчево, както и горещо, с температури над климатичната норма. Атмосферата ще стане нестабилна за кратко в средата на десетдневието, когато ще има условия за валежи и гръмотевична дейност.

Вероятност за дъжд ще има и в началото на третото десетдневие, но преваляванията по-често ще са краткотрайни. Според прогнозите след 23 юли ще се установи горещо и слънчево време, без валежи.

На фона на безоблачните летни нощи ще можем да се насладим и на два метеорни потока – Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди. Тази година техните максимуми съвпадат и ще бъдат на 30 юли.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На първия ден от месеца слънцето изгря в 05:52 и ще залезе в 21:08 часа. На 31 юли изгревът ще бъде в 6:17, а залезът ще е в 20:47 часа (продължителност на деня: 14 часа и 30 минути).

През този месец последна четъврт на Луната ще видим на 2 юли, а новолунието ще бъде на 10 юли. След това първа четвърт ще е на 17 юли, а пълнолунието ще бъде на 24 юли.

За съжаление на отпускарите през месеца няма официални празници и допълнителни почивни дни. През юли има общо 4 пълни уикенда, плюс една събота, както и 22 работни дни.

Прочетете и:

Ще има ли магнитни бури през юли