Тази статия е публикувана през 2020 г. Актуалната прогноза за май ще откриете ТУК.

Месец май ще започне с по-ниски температури, значителна облачност и валежи, придружени с гръмотевици. Очакваната сума на валежите ще е около нормата по Черноморието: 30 – 50 литра на квадратен метър, в планинските райони: 70 – 140 литра на квадратен метър, в останалата част от страната: 50 – 70 литра на квадратен метър.

Повече слънце ще има в средата на първото десетдневие от месеца, когато дъжд се очаква само в планинските райони. В края на първото десетдневие се очакват отново валежи и гръмотевични бури.

През второто десетдневие ще има повече слънчеви часове и по-високи температури, почти без валежи. Около 18 май се очаква преминаването на студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи и гръмотевични бури, възможни са градушки.  

За третото десетедневие метеоролозите предвиждат по-ниски температури от обичайните. Ще се радваме на слънцето преди обяд, а в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност с  краткотрайни, но силни валежи от дъжд. Опасността от градушки остава в сила.