Октомври настъпва с хладно и облачно време, но до края на месеца няма да ни се размине възможността да се порадваме на „златна есен“. Повечето дни ще са по-скоро мрачни и дъждовни, но добрата новина е, че през уикендите ще има повече слънце.

Средната месечна температура ще е около и над климатичната норма. Минималните температури ще паднат до -3 градуса, а максималните ще достигнат стойности до 28 градуса.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сумата на валежите през октомври ще бъде под нормата , която за югоизточните части на страната е между 60 и 90 л/кв.м, в планините – от 80 до 100 л/кв.м и между 40 и 60 л/кв.м за останалите райони

Първото десетдневие на месеца започна с по-ниски от обичайните температури. Облачната покривка над Източна България ще бъде предимно значителна, докато в западните и централните части на страната ще има по-чести разкъсвания на облачността. Вероятност за слаби валежи има в крайните източни райони. В средата на периода, около 4-5 октомври, времето ще се затопли и слънцето ще се усмихва по-често.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На слънчеви и топли дни обаче ще се радваме за кратко, защото след 7 октомври облаците отново ще закрият небето. Температурите отново ще паднат под обичайните, а вероятността за валежи ще се повиши.

Времето ще остане хладно и през второто десетдневие. След 16 се очаква относително затопляне, при което стойностите на термометъра ще се доближат до типичните за това време на годината. Облачността ще бъде най-често значителна, на места ще има и превалявания, но те ще са предимно слаби.

Третото десетдневие ще стартира с обичайни температури и слънчеви дни. Тогава ще се повиши и вероятността за образуване на сутрешни мъгли в равнините. Валежи очакваме отново около 25 октомври, но според дългосрочните прогнози ще изпратим месеца със слънце и топло време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В първия ден на октомври слънцето изгря в 07:24 ч. и ще залезе в 19:08 ч. (продължителност на деня: 11 ча́са и 44 минути). На 31 октомври изгревът ще бъде в 06:59 ч., а залезът – в 17:21 ч. (продължителност на деня 10 ча́са и 22 минути).

През този месец новолуние ще видим на 6 октомври, а първа четвърт – на 13 октомври. Пълнолунието ще е на 20-и, а последна четвърт ще настъпи на 28-ия ден от месеца.

От 7 октомври ще можем да се насладим и на метеорния поток Ориониди, чието име идва от съзвездието Орион, откъдето преминава радианта му. Пикът му настъпва около 21-22 октомври, когато ще наблюдаваме до 25 метеора на час при безоблачно небе.

Този месец има 21 работни дни и 5 пълни уикенда.