Руската инвазия в Украйна предизвика бързо покачване на цените на въглищата, петрола и газа, тъй като държавите търсят алтернатива на руските източници. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреждава, че идеята за връщане към изкопаемите горива може да осуети осъществяването на целите за климата, поставени на споразумението в Париж, съобщава Би Би Си.

Антонио Гутериш отбеляза, че на срещата за климата в Глазгоу COP26 през миналата есен е постигнат много малък напредък, който е недостатъчен, за да предотврати опасното изменение на климата.

Според учените поддържането на повишаването на глобалните температури под 1,5°C през този век е от решаващо значение, за да се ограничи мащабът на щетите от глобалното затопляне. За тази цел производството на въглерод трябва да бъде намалено наполовина до края на това десетилетие, но заради войната в Украйна емисиите ще се увеличат с 14%.

Много страни търсят изход от зависимостта си от руския нефт и газ и се насочват към въглища или внос на втечнен природен газ като алтернативни източници.

Според Антонио Гутериш този краткосрочен подход предвещава голяма опасност за климата. „Страните могат да бъдат толкова погълнати от непосредствената липса на доставки на горива, че да пренебрегнат политиките за намаляване на използването на изкопаеми горива. Това е лудост. Пристрастяването към изкопаемите горива е взаимно гарантирано унищожение“, обяви той.

Необходимо е да се ускори постепенното премахване на въглищата и всички изкопаеми горива, като се направи бърз и устойчив енергиен преход. Решенията на климатичната криза зависят най-вече от групата на най-богатите държави от Г-20, които произвеждат около 80% от глобалните емисии. Много от тези страни направиха големи стъпки за намаляване на емисиите до 2030 г., но други държави като Австралия нямат намерение да се откажат от въглищата.

 


Антонио Гутериш призова държавите, включително Китай, да премахнат напълно въглищата до 2030 – 2040 г. Необходимо е да се изградят коалиции, които да помогнат на големите развиващи се икономики бързо да се справят със зависимостта от изкопаемите горива.

Един положителен пример: По време на COP26 няколко държави, включително Обединеното кралство, САЩ и други, се споразумяха за програма за финансиране от 8,5 млрд. долара, за да сложат край на зависимостта на Южна Африка от въглища.