Връзката между човека и реката е във фокуса на Часа на Земята, съобщиха от природозащитната организация WWF. Ежегодното събитие ще се състои на 23 март, когато се очаква милиони хора по света да изгасят осветлението в домовете си в знак на съпричастност с планетата.

В рамките на своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“ WWF поставя на преден план връзката между човека и околната среда. Според еколозите сред най-силно засегнатите са рибарите. Примерът, който се дава, е състоянието на река Дунав и усилията за опазване на есетрата в нея.

През последните 150 години 80% от заливните площи и влажните зони по поречието на река Дунав са изчезнали, твърдят от WWF. Увреждането и преграждането на най-дългата река в Европейския съюз води до тежки последици за рибарските общности по течението ѝ.

От природозащитната организация допълват, че в резултат от унищожаването на местообитанията им, три от шестте дунавски вида есетри са критично застрашени, един е застрашен, а два се считат за изчезнали, което оказва силно влияние върху поминъка на рибарите.

По думите на ръководителя на програмата „Води“ във WWF Стоян Михов в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това голяма част от възрастните екземпляри, които навлизат в реката, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери.

Часът на Земята с принос към опазената природа

През последните години Часът на Земята постигна поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3,5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина, вдъхнови засаждането на 500 хил. дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда.

След подписка, подкрепена от 250 хил. граждани, руската Дума одобри поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи, пишат от WWF. Инициативата стои и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.

Близо 20 години WWF работи в България в посока обявяване, опазване и управление на мрежата от защитени територии, които да съхраняват безценните ресурси на природата.

„Подари час на природата“ – този призив цели да насърчи хората не само да изгасят светлините символично за 60 минути на 23 март, но и да посветят време за полезни природосъобразни дейности.

 

Източник: БТА