Все повече болни от поленова алергия

Полените в града са по-опасни

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Все по-разпространена сред градското население става поленовата алергия. Като начало на лечението трябва да бъде избегнат алергена, а после следва имунологичното лечение, което продължава няколко години, каза алергологът д-р Тихомир Мустаков за „Фокус“, съобщи DarikNews.bg. По думите му полените в града са по-опасни.

Замърсеният градски въздух, обогатен със сажди от двигатели и други източници на горене, свързва в по-големи конгломерати поленовите зърна и по тази причина ги държи в долния слой на въздуха, където ние дишаме. Иначе голяма част от полените излитат на голяма височина, където не са в контакт с хората. Освен това комбинацията от полени и сажди е много по-агресивна за лигавицата на дихателната система, което ги прави и по-силно алергизиращи“, обяснява той.

Д-р Мустаков съобщава и че съставянето на поленов календар е важно за намаляване на контакт със съответните растения. За близо 40% от хората с клинична поява на поленова алергия се счита плесен, на име Алтернария, която се развива в пролетния и есенния сезон.

В ранна пролет е и размножителният период на домашно-праховите микрокърлежи, което засилва и домашно-праховите алергии.