След като във вторник сондата "Амал" на Обединените арабски емирства влезе в орбитата на Марс, днес това направи и китайската сонда "Тянвън-1", съобщават информационните агенции.

На 18 февруари на повърхността на Марс ще се спусне и роувърът "Пърсивиърънс" на НАСА.

Трите мисии бяха изстреляни през юли миналата година.

Европейският съюз, съвместно с „Роскосмос“ готви космическата мисия "ЕкзоМарс 2022“, която би трябвало да кацне на Марс през 2023 г. Изстрелването е насрочено за 20 септември 2022 г. от космодрума в Байконур.

България участва със свои космически прибори в две от предишните европейски космически мисии.

Задачата на сондата "Амал" е да създаде първата пълна карта на атмосферата на Марс и да открие защо голяма част от нея липсва. За целта сондата ще остане 2 г. в орбита около Марс, за да събере нужните данни.

 


Китайският апарат "Тянвън-1" ще остане в орбита около Марс през следващите няколко месеца, след което ще спусне роувър на повърхността на планетата, който ще се опита да проучи климата ѝ. Роувърът е оборудван с радар, който може да изследва структури на 100 м под повърхността на Марс. С негова помощ ще се търсят водни отлагания, за каквито има данни от европейската мисия "Марс експрес" през 2003 г. Ако спускането на роувъра е успешно, Китай ще стане втората държава в света след САЩ, успяла да осъществи спускане.


Американският роувър "Пърсивиърънс" ще търси признаци на обитаеми условия за живот, както и преки доказателства за микробния живот на Марс. Той ще събере проби от повърхността, които ще бъдат транспортирани на Земята от бъдеща мисия на НАСА и Европейската космическа агенция.