Продължава разчистването след потопа в Берковица. От вторник над 100 военнослужещи и техника се борят с щетите от водното бедствие.

В града са получени около 150 сигнала за наводнени къщи. Водата заля болницата, както и една от детските градини.

Управата на Берковица обмисля да стартира дарителска кампания. Междувременно Окръжната прокуратура в Монтана се самосезира и разпореди проверка.

„Днес се очаква голямо дарение от Гората.бг. Ще бъдат докарани пясък, чували, гумени ръкавици. Благодаря на всички, които помогнаха, с каквото могат. Предстои комисия да оценява щетите”, обясни в ефира на „Здравей, България” кметът на общината Димитринка Каменова.

Бедствено положение е обявено в общините Берковица и Георги Дамяново. Приливна вълна след поройните дъждове нанесе сериозни щети в района. Няма данни за пострадали хора.

Има отнесени коли, разрушени къщи и улици. Болницата и детската градина в Берковица, както и много домове са наводнени. Според директора на забавачката е унищожена цялата техника – пералня, съдомиялня, пекарна, печка, фризери, хладилник. Всичко било пълно с кал и под вода.

Потърпевши разказаха, че водата дошла за секунди и наводнила къщите им. Разказват още, че са измерили до 70 см вода в стаите по първите етажи, предава NOVA.

От снощи насам са получени около 150 сигнала за домове под вода. Описването на щетите започна. Общината ще търси помощ от държавата.

„Днес колеги от общината, техници и социална комисия ще опишат щетите. Снощи се чухме с БЧК, за да направим с тях една кампания за техника – бяла и черна, тъй като в момента много хора няма как да посрещат нуждите си”, каза кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Малко след полунощ държавата обяви, че предприема извънредни мерки. По разпореждане на премиера акад. Николай Денков Българската армия се включи в усилията за преодоляване на наводнението в Берковица.

Междувременно Окръжна прокуратура – Монтана се самосезира и разпореди проверка по повод наводненоето в Берковица.

Още по темата:

Порой заля Берковица, обявиха бедствено положение