Подводно вулканично изригване на 1200 км южно от Токио е създало нова суша, предават световните медии. Островът е формиран в Тихия океан на около 50 км южно от Минами Йото, най-южният остров от групата Огасавара.

По информация на бреговата охрана новото попълнение към шесте хиляди японски оствова е формирано като полумесец и има диаметър близо 1 км.

 

 

Специалистите смятат, че ако това е някакъв прецедент, то вероятно присъствието му ще е кратковременно.

Това зависи от формиращите го елементи. Ако островът е изграден от пепел или други фрагменти, той вероятно няма да устои на на океанското вълнение. От друга страна продължаващата вулканична дейност може да доведе до потоци от лава, които образуват по-трайна твърда обвивка.

 

 

Досега са известни няколко случая на подобно образуване на острови в района, но те до един са изчезнали поради ерозия.

През 2013 г. отново вследствие на вулканична дейност се образува остров, който се сля с вече съществуващия остров Нишиношима. Така се създаде нова суша, която дълго време наподобяваше образа на популярен анимационен герой - кучето Снупи.

 

 

Появата на нови острови в най-южните райони на Япония може да има потенциални геополитически последствия, ако тяхното разположение позволява на правителството да увеличи територията на страната, макар и едва с няколкостотин метра.