Вулканът Ибу в Източна Индонезия изригна, като в продължение на пет минути изхвърляше в небето стълб от пепел, който образува тъмни облаци на височина 5000 м, съобщиха официални лица, цитирани от Асошиейтед прес, предава БТА.

„Вулканичните земетресения все още са интензивни, така че има потенциал и за следващо изригване“, заяви Хендра Гунауан, ръководител на Центъра за вулканология и смекчаване на геоложки бедствия.

След изригването на вулкана в петък центърът повиши равнището на тревога до 3 по четиристепенната скала. Местните власти са подготвили палатки за евакуация, но все още не е съобщено за издадена заповед.

Длъжностни лица посъветваха жителите и туристите да не извършват никакви дейности в радиус от 5 км от кратера на Ибу. Над 13 000 души живеят в радиус от 5 км от северната страна на кратера, каза Гунауан.

Вулканът с надморска височина от 1325 м се намира на северозападното крайбрежие на отдалечения остров Халмахера. В Индонезия, архипелаг с население от 270 милиона души, има 120 активни вулкана. Страната е предразположена към вулканична дейност, тъй като се намира на тихоокеанския „огнен пръстен“  – област на интензивна вулканична дейност.

 

Източник: Габриела Иванова, БТА