Върховният съд на Испания спря плановете за изкуствено променяне на коритото на река Гуадалкивир, която тече в един от най-големите национални паркове в Испания.   

Проектът предвижда разширяване на коритото на реката и увеличаване на дълбочината му, за да може кораби да стигат до пристанището на Севиля.  

Пристанищните власти на Севиля обаче не подкрепят проекта – от една страна, от друга – Фондът за дивата природа работи от 15 години за спасяването на парк "Доняна", който е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО.   

Националният парк „Доняна“ е област, заета от блата, потоци и пясъчни дюни – там р. Гуадалкивир се влива в Атлантическия океан.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Областта е дом на много диви животни и застрашени видове, например испанския орел и иберийския рис. Паркът е убежище и на над 6 милиона мигриращи птици.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Аргументите за решението на Върховния съд на Испания са, че дейностите по промяна на коритото на реката биха довели до унищожаването на ценни местообитания в разположения на повече от 135 км² биосферен резерват, където се намира националният парк.