Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 13 февруари, предава Meteo Balkans.

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G2-G3. Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа, Азия и Америка.

Магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаба“, G2 „средна“, G3 „силна“, G4 „много силна“ и G5 „изключително силна“.

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3576, което изригна на Към 21:10 UTC на 10 февруари. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с голяма интензивност – М9 (R2)  в рентгеновия диапазон.

През следващите 12 часа се очаква силна експлозия от клас Х, предупреждават астрономи. За съжаление нашата планета ще изпита въздействието от подобна експлозия, защото слънчевото петно е насочено към Земята.

В дни, когато Земята е под влиянието на геомагнитни смущения, е най-добре да не се преуморявате, да се наспивате достатъчно, да пиете много вода и да се храните здравословно.

Опитайте се да ограничите вредните навици като тютюнопушене и консумация на алкохол, за да помогнете на организма си да се справи по-лесно с промените.

Още по темата:

Огромно слънчево петно се обърна към Земята

Как се отразяват магнитните бури на здравето ни

Учени засякоха електромагнитно торнадо