Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в Гърция в резултат на бушуващите в страната горски пожари, съобщи гръцкият в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

По думите на директора на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос североизточните ветрове пренасят дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море.

 

 

От сателитна снимка на METEOSAT-11 на Националната обсерватория в Атина се вижда как димът от пожара в района на Еврос в Североизточна Гърция достига 950 км на югозапад, покривайки близо 80% от територията на страната.

Вчера преди обяд в Александруполис фините прахови частици достигнаха до 106 микрограма на куб.м на часова база. Световната здравна организация счита за безопасна 24-часова средна стойност от 10 микрограма на куб.м. В Арта следобед регистрираните стойности бяха 111 микрограма, а в Янина 80 микрограма – стойности, характеризирани като изключително лоши.

 

 

Три пъти над нормата за микрочастици бяха регистрирани и в Патра и Нафплио в Пелопонес. Михалопулос характеризира ситуацията в Атика като умерена, но посочи, че тя може да се влоши в зависимост от ветровете.

Той предупреди всички граждани да проявят специално внимание при излагането на такива концентрации на фини прахови частици.

 

Източник: БТА