Върху пясъците на Сахара в бъдеще може да израснат милиони дървета и други растения. Такъв е замисълът на германски учен, който мечтае за „възраждането на Сахара“. И идеята му не е нереалистична, пише Deutsche Welle.

Петер Хек от университета в Трир в момента се намира с екипа си в Мавритания. Професорът планира изграждането на съоръжения за обезсоляване на морската вода по бреговете на африканската държава. Те ще се поддържат със слънчева и водна енергия.

„С тази обезсолена вода ще може да се напоява, така че в пустинята да се засадят дървета. Те ще растат и ще поемат въглеродния двуокис от въздуха. Искаме да разтоварим атмосферата, като намалим количеството на отровния въглероден двуокис в нея“, казва ученият.

Първите стъпки са направени

Хек е нарекъл инициативата си „Проект за възраждане на Сахара“ („Sahara Renaissance Project“, накратко SAREP). Той предвижда обезсолената вода от бреговете да стига до вътрешността на пустинята чрез напоителни системи.

„За целта ще прокараме тръбопроводи и ще насочваме водата чрез помпи, обслужвани със слънчева енергия, за да може да достигне до вътрешността на страната“, споделя Хек. Той вече се е заел с реализацията на проекта – разговарял е с голям германски производител на помпи, обяснява германската обществено-правна медия. Направена е и първата стъпка в Африка – ученият е получил права върху земя в Мавритания и вече има достъп до два милиона хектара в страната. А по-нататък проектът може да обхване и цяла Сахара.

Проектът изисква големи капиталовложения

Проектът предвижда върху тези два милиона хектара в пустинята на Мавритания да бъдат засадени растения. Това ще има и значителен принос за намаляването на вредните парникови газове в атмосферата. За изграждането на инсталацията за обезсоляване на морската вода обаче ще бъдат необходими сериозни капиталовложения, посочва Хек.

„Имаме нужда от инвеститори, които искат да вложат парите си в Африка дългосрочно.“ Проектът трябва да се финансира чрез търговията със сертификати за въглероден двуокис.

Идеята е приложима

Според експертите плановете на Хек за напояване и озеленяване на Сахара са приложими. „Радвам се, че някой ще направи такъв опит“, казва климатологът Томас Хиклер от Франкфурт на Майн. Идеята всъщност дори не е нова, а междувременно съществуват и възможности за финансирането ѝ, особено чрез търговията с емисии от парникови газове.

Разбира се, че има нужда от технологии и от средства, но според Хиклер най-голямото предизвикателство е от социален и политически характер.

„Щом някой иска да озеленява Сахара или части от нея, е нужно и одобрението на местните хора. Това не трябва да се прави само заради желанието на богати държави да компенсират своите емисии с вредни газове“.

За реализацията на своя проект Хек залага на сътрудничеството между германски учени и отговорни представители на Мавритания и Мали. Хек и екипът му са убедени, че техният проект ще доведе до разкриването на нови работни места в Африка, както и до повишаване на сигурността при снабдяването с храни, посочва германската обществено-правна медия.

Хек подчертава: „Става дума за международната защита на климата и за по-добри условия на живот в Африка“.

Първите растения ще се появят догодина

През 2025 г. в мавританската пустиня трябва да бъдат засадени първите растения, за които местните климатични условия са благоприятни – акации, мимози и млечки.

„При съответно напояване те могат да растат бързо, дори и в пясъка, поемайки въглеродния двуокис от въздуха“, подчертава Хек.

Първата инсталация за обезсоляване на морска вода ще бъде разположена в контейнер, който може да бъде издигнат бързо. За тази цел трябва да бъдат инвестирани 16 милиона евро. Учените очакват, че в края на следващата година в мавританската пустиня ще могат да се видят първите успехи по линия на проекта.

 

Източник: Deutsche Welle