Последна информация на Световния фонд за дивата природа (WWF) гласи, че за по-малко от 50 години сме изгубили повече от 2/3 от популациите от диви животни. Причината основно се дължи на човешката дейност, предават световните медии.

Оказва се, че 68% от дивата фауна са изчезнали в периода между 1970 и 2016 г. Това показва референтния Индекс на живата планета, който организацията публикува на всеки две години. Това се е случило вследствие на унищожаването на естествени хабитати и по конкретно на земеделието и селското стопанство. Тази тенденция създава опасност от нови пандемии като тази от коронавирус чрез контакт между хора и животни, който благоприятства предаването на вируси от вид на вид.

 

 

Индексът отчита близо 4000 вида гръбначни животни, разпределени в около 21 000 животински популации по света. Той е съставен в сътрудничество с Лондонското зоологическо дружество, а новите данни регистрират по-нататъшно ускоряване на спада в биоразнообразието. Последния доклад, който отчиташе периода между 1970 и 2014 г. и беше публикуван преди 2 години, отбелязва спад от 60%.

Генералният директор на WWF Марко Ламбертини съобщава, че през последните 30 години този спад се ускорява, а ние ставаме свидетели на "унищожаването на природата от човечеството".

 

 

По думите му всичко се случва "със скоростта на мълния в сравнение с милионите години, от които много видове живеят на тази планета"

Заключението от доклада е, че през последния половин век Земята се променя драстично от експлозията на световната търговия, потреблението и растежът на човешкото население. Ламбертини казва, че с всяка следваща година човечеството надхвърля "биологичния си бюджет", консумирайки повече, отколкото са възможностите за възстановяване на планетата.

Прочетете и:

Ще изчезнат ли белите мечки

Коалите в Нов Южен Уелс са заплашени от бавна смърт

Популацията на някои птици намалява застрашително