Пчелите работят усилено през цялото лято, за да се уверят, че ще имат достатъчно мед за зимата. Той има толкова много ползи за организма, че е хубаво да последваме примера им и да ядем повече мед през студените месеци, за да се радваме на здрава имунна система.

Медът дава на пчелите много енергия. Когато им стане студено, те се събират около пчелата майка и започват да треперят, за да генерират топлина в кошера.

На света има около 20 000 вида пчели, но само малка част от тях могат да произвеждат мед. Околната среда е пряко зависима от опрашването, което се получава, докато пчелите събират нектар от растенията. 

Една пчелна колония прави 2 до 3 пъти повече мед, отколкото е необходимо, за да оцелее през зимата. Когато пчеларите го събират от кошера, те се опитват да вземат само това резервно количество и понякога връщат част от него на пчелите, за да не пречат на развитието им.

За всички е известно, че медът има вечен срок на годност. Има сведения за намерен в древна египетска гробница съд, който съдържа мед, годен за консумация. 

Това дълголетие на продукта може да се обясни с химическия му състав. Субстанцията има естествена киселинност с ниско съдържание на влага. Това я прави негостоприемна за бактериите.