На 21 декември планетите Юпитер и Сатурн се подреждат и образуват „велика планетарна връзка“ или „коледна звезда“.Ще имаме възможност да видим невероятно небесно явление, което за последен път е било толкова ярко преди близо 800 години.

Планетите ще изглеждат като една ярка звезда, разположена около 12-ата и 29-ата орбита на Юпитер и Сатурн. Такова събитие се случва на всеки около 20 години, но рядко се вижда толкова ясно и излъчва такава светлина.

 

 

Много астрономи вярват, че подобно събитие се е случило непосредствено преди раждането на Исус Христос и е било видяно от тримата мъдреци като Витлеемската звезда.

В Библията се разказва за звезда с необичайна яркост, озарила небето преди раждането на Спасителя. Тя бележи новата епоха, след като влъхвите, зороастрийски жреци, предприемат пътешествие, водени от небесното явление, за да намерят новородения Христос.

В Евангелието от Матей се казва: „А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Къде е Юдейският цар, който се е родил? Защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним".

 

 

Специалистите са склонни да вярват, че това събитие е същото, като царския съвпад на Юпитер и Сатурн, който ще наблюдаваме тази вечер. При ясно небе ще имаме възможност да видим ярката "коледна звезда" с невъоръжено око малко след залеза на 21 декември. Погледът ни трябва да бъде насочен на запад-югозапад.

Ако разполагате с бинокъл, ще можете ясно да видите разстоянието между двете планети, което ще е повече от 740 млн. км. Бинокълът ще ви помогне да разграничите и четирите луни на Юпитер – Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

Тази вечер слънцето ще залезе в 16:54 часа, а около половин час след това ще може да се видят двете планети. Царският съвпад ще бъде видим до малко преди 19:30 часа. България попада в най-добрата зона за наблюдение, но облачността вероятно ще попречи на гледката.

Прочетете и:

Слънчево затъмнение и падащи звезди през декември