Според данни на Института по океанология към Руската академия на науките, базиращи се на изследвания с висока точност през последните 50 г., няма основания да се смята, че океанското течение Гълфстрийм е станало по-слабо, съобщават руските медии.

През февруари беше публикувано съобщение на Потсдамския институт за изучаване на климатичните последици, според което Гълфстрийм е достигнал безпрецедентна минимална активност по данни на европейски климатолози. Германският океанолог Щефан Рамщорф също е на мнение, че кръговратът на теченията в Северния Атлантически океан е бил стабилен до средата на XIX в., но постепенно отслабва.

 

Директорът на Института по океанология към Руската академия на науките обаче не споделя тези изводи. Според него на всеки 12 – 15 г. има колебания в интензивността на Гълфстрийм, но те не са необичайни.

Той припомня факта, че инструменталните измервания с висока точност на хидроложката структура на Северния Атлантически океан датират от 50-те г. на XX в. С тях подробно е анализирана циркулацията на Световния океан и по-специално Северния Атлантик в района на Гълфстрийм.

Инструменталните изследвания в рамките на изследователския проект на руския Институт по океанология не показват тенденция към забавянето на Гълфстрийм. Изследователският проект датира от 1997 г. и е без аналог в света.
 

Още по темата:

Гълфстрийм забавя скоростта си, заплахата е голяма