През 20-те години на ХХ в. археолозите откриват огромен кръгъл изкоп около Стоунхендж. Мястото е разкопано наполовина, но при разкопки преди около век в изкопа около каменния кръг са открити животински черепи, някои от които са от зубри. Поставени са в изкопа нарочно – според специалистите хората, които са заровили черепите, са изпърнявали някакъв ритуал.

Костите от зубър от двете страни на южния вход към Стоунхендж образуват нещо като свещена порта. Това показва, че зубрите са били важен символ и може би са били смятани за свещени животни. Тези огромни древни животни може би са връзката между Стоунхендж и местността Блик Мийд, търсена от археолозите.

Блик Мийд се намира на около километър разстояние от най-известния мегалитен паметник в света. Преди няколко години археолозите откриха там близо 70 000 каменни сечива. Има теория, че жителите на Блик Мийд вероятно са изградили Стоунхендж, но учените и досега не са наясно с предназначението на мегалитния паметник.

Той е издигнат е през бронзовата епоха: 30 – 21 век пр. н.e. Изграден е от монолитни плочи и стълбове, образуващи концентрични кръгове. Предполага се, че е светилище, посветено на Слънцето.

Разберете повече във видеото на National Geographic във Vbox7