Тази година 101 български общини се включватс  в инициативата "Часът на Земята" в събота – 24.03., съобщават от Световния фонд за дивата природа (WWF).

В София Столичната община ще разшири пешеходната зона от 8.00 до 21.30 ч.и ще затвори за коли площад "Батенберг".  През целия ден на площада ще има мобилен пункт за събиране на старо електрическо и електронно оборудване. Пак там ще има фермерски пазар, където ще се предлагат хранителни продукти на малки производители от различни краища на страната.

WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил, ще организират за втора година нощно изкачване на Черни връх. Целта е хората да осъзнаят, че горите, въздухът и чистата вода на Витоша и в останалите природни и национални паркове трябва да бъдат възможно най-добре защитени.

Фасадите на Президентството, катедралата "Св. Александър Невски", Народното събрание и други сгради в центъра на града ще бъдат затъмнени от 20.30 до 21.30 ч., а софиянци се приканват да угасят светлините в домовете си в този час. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара ще светят във формата на сърце - послание за любов към природата. Пред Народния театър "Иван Вазов" жителите на града ще могат да наблюдават огнено шоу.

В "Часа на Земята" ще се включи и Организацията на българските скаути с различни иницативи из цялата страна – засаждане на дървета, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри.