Тази година символът на Япония – прочутите вишни сакура, започнаха да цъфтят по-рано, предадоха информационните агенции.

Тази година обаче заради пандемията от ковид са отменени традиционните пролетни празненства, с които японците отбелязват събитието.

Все пак те могат да се насладят на цветната феерия в парковете и градините. Много от хората са депресирани заради ограниченята, свързани с пандемията, а съзерцаването на красивите цветове на вишните успокоява и вдъхва надежда.

Прогнозирането на цъфтежа на сакурата е ритуал, който започва в края на януари, а през месец март прогнозата се обновява ежедневно. Тя се изготвя след наблюдения на вишневите дървета в района на 58 метеорологични станции в цяла Япония.

 

Обикновено пълният цъфтеж на едно дърво настъпва около 3 седмици, след като цъфнат първите пъпки. Затова за всеки район се изготвя отделна прогноза, за да може хората да са осведомени и да успеят да се насладят на цветното шоу – появата на първия вишнев цвят, обилния цъфтеж и момента, когато вишневите листенца политат във въздуха като облак.

Традиционно сезонът на сакурата се обявява, когато се появят най-малко 5 цветчета на контролните дървета във вишневата градина в токийския храм Ясукуни. Затова там дежурят служители на метеорологичната служба, за да не пропуснат точния момент.

Точната прогноза за цъфтежа на вишните е много важна, тъй като традиционно туристи от цял свят, допреди пандемията, пътуват специално за Япония, за да се насладят на красотата на цъфналите дръвчета.