За четвъртък е планирано второто кацане на японската космическа сонда "Хаябуса 2" на астероида Рюгу, съобщват осведомителните агенции.  

През април сондата успя да направи кратер на повърхността на астероида, за да може при сегашното си кацане да вземе проби от по-голяма дълбочина.   

Японската космическа агенция съобщи, че в момента космическият апарат, който се намира на височина 20 км над Рюгу, започва да се снишава към астероида.  

Първоначално "Хаябуса 2" ще се спуска със скорост 40 см/сек. Когато застане на 5 км над астероида, скоростта на спускане ще намалее на 5 см/сек. На този етап траекторията на сондата може да бъде управлявана от Земята.  

Когато сондата се позиционира на 500 метра над астероида, тя ще премине в режим на автоматичен контрол, като ще използва за  ориентир слънчев отражател, който беше спуснат по-рано на повърхността на астероида.   

Задачата на "Хаябуса-2" е кацайки, да изхвърли метален снаряд, който да вдигне прах и парчета от почвата, които ще бъдат събрани чрез специален инструмент. След като задачата бъде изпълнена, сондата ще се върне отново на разстояние 20 км над Рюгу. 

Дали операцията е успешна ще се разбере, когато до Земята достигне сигнал от "Хаябуса 2" и бъде направен анализ на получените данни.

"Хаябуса-2" беше изстреляна през 2014 г.  от космодрума Танегашима.

Прочетете и:

Японската космическа сонда започна спускане към астероида Рюгу

"Хаябуса-2" продължава мисията си на астероида Рюгу