Тази година от 27 януари – седем седмици преди Възкресение Христово – Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост.

Той е най-строг и най-продължителен от постните периоди в Православната църква. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, но към нея се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се припомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение.

Затова тя се нарича Страстната седмица или Седмицата на страданията.

Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Христос, за да могат през това време християните да се покаят и очистят душите и телата си, като по този начин се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник – Възкресение Христово.

Тази година Възкресение Христово, Великден, е на 16 април.

Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

По време на Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост „предверие на божественото покаяние“ или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове и се доближават до Иисус Христос

 

Източник: БТА