Започват най-студените дни за март

Кога ще се затопли времето

Снимка: pexels Снимка: pexels

В следващите няколко дни над Балканите ще се настанят студени арктически въздушни маси, с които ще отбележим най-ниските температури през месец март. Кулминацията на този леден период ще е през почивните дни, когато метеорологичните модели допускат сутрешни температури между минус 8 и минус 12 градуса.

В четвъртък, петък и събота разкъсванията на облачността ще стават все по-съществени. И през трите дни обаче ще има условия за краткотрайни, на моменти интензивни снеговалежи без натрупване на значителна снежна покривка.

Вятърът ще е от север, с особено силни ледени пориви около крайбрежието в четвъртък и петък. Скоростта им ще е над 50-60 километра в час, пише синоптикът на NOVA Николай Василковски.

В събота в хода на деня облаците ще се разкъсат над почти цялата страна с тенденция в неделя сутринта да отбележим пика на предстоящия студ. В ниската част на страната се очаква термометрите да покажат между минус 12 и минус 8 градуса в котловините на Западна България, тук-там в Предбалкана и на места в Лудогорието.

Още в началото на третата седмица на март температурите ще се стабилизират до по-поносими стойности. Между 15 и 18 март  термометрите на много места ще се колебаят около 15 градуса.