Корабът „Вера Су“ вече потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Екипажът отказва евакуация. Властите все пак са в готовност да им помогнат. Това стана ясно на брифинг на транспортния министър Христо Алексиев и екоминистъра Асен Личев, предава NOVA.

 „Наш приоритет е запазването на човешкия живот и действаме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран“, обясни Христо Алексиев.

Работата на място е сложна, не може да бъде вкарана тежка техника. Проблеми създава и времето, вълнението достига до 4 бала. Обмислян е вариантът за евакуация и с хеликоптер, но това също е опасно, защото корабът е близо до скали, а в района има силен вятър.

Относно товара на кораба министър Алексиев обяснява, че според становище на Европейската агенция за морска безопасност това не е опасен товар. Така държавата не може да реагира по-бързо в ситуацията.

„Задържането на кораба на първия ден от инцидента ще се възприеме като враждебен акт от страна на държавата и груба намеса в търговски отношения. Държавата трябва да действа адекватно, не като пиратска“, каза Алексиев. Той беше категоричен, че следи ситуацията от първия ден.

Ако екипажът слезе от кораба, той може да бъде обявен за ничий, обяснява още министърът.

„Ние сме правова държава, трябва да се придържаме към всички европейски норми“, казва Алексиев.

По думите на министър Асен Личев започва учестено пробване. Сутрешната проба е показала по-ниско съдържание на амониев азот, отколкото тази в петък. Личев казва, че ще бъде направен мониторинг в радиус от 1 километър.

Още по темата:

Няма опасност от разлив на гориво от заседналия кораб край Яйлата

Лошото време може да затрудни акция по изваждане на заседнал кораб край Яйлата