Сред най-интригуващите градове в Германия е и мегаполисът Франкфурт. Той се отличава не само с модерната си архитектура и богата история, но и с безспорната си роля на водещ финансов център в страната.

В този смисъл, прякорът му „финансова столица на Германия“ въобще не е случаен. Има редица фактори, които превръщат Франкфурт във важен икономически и финансов хъб и всеки един човек по света, запознат поне минимално с глобалната икономика, е наясно защо той изцяло заслужава това прозвище. И все пак, нека отличим някои от най-любопитните, които му дават това право.

Европейската централна банка (ЕЦБ)

Със сигурност присъствието на Европейската централна банка във Франкфурт е една от най-значимите причини, които можем да посочим.

ЕЦБ е основният играч в определянето на паричната политика на Еврозоната, като има критична роля в стабилността на европейската икономика и подчертава сериозното значение на града на международната сцена. Седалището на банката се намира в източната част на Франкфурт, като домът й е един от най-впечатляващите небостъргачи в градската част.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Фондовата борса

Фондовата борса на Франкфурт (FWB) е една от най-големите и най-стари фондови борси въобще в света.

Тя е основният пазар за акции в Германия и играе ключова роля в европейската финансова система. Дойче Бьорзе (Deutsche Börse), операторът на борсата, също така управлява Eurex - най-големият фючърсен пазар в Европа. Тези институции привличат огромен капитал и множество международни инвеститори, които допринасят за икономическия растеж и стабилност на града.

Редица банки и финансови институции

Градът е дом на множество водещи банки и финансови институции, включително Deutsche Bank, Commerzbank и DZ Bank.

Франкфурт е и изключително привлекателен за компании, които търсят стратегически партньори и инвестиции.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Финансови конференции и форуми

Франкфурт редовно е домакин на редица важни финансови конференции и форуми от цял свят. Сред тях е и Европейският банков конгрес, който традиционно привлича в града експерти от сектора за обсъждане на най-актуалните тенденции и предизвикателства в индустрията.

Високи цени на имотите

Франкфурт е сред най-скъпите градове за живот в Германия. През 2020 година той бе в центъра на вниманието със сделката за най-скъпия апартамент в града. Луксозният пентхаус в небостъргача Grand Tower беше продаден за над 10 милиона евро.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Летище Франкфурт като мост между държавите

Франкфурт е ключов международен финансов и бизнес център, особено с присъствието на едно от най-големите летища в Европа – летище Франкфурт, което осигурява бързи връзки с всички континенти.

Тази му роля улеснява бизнес пътуванията и редовно привлича най-различни международни конференции и изложения.

Инфраструктурата

Франкфурт е известен и с качествената си инфраструктура, включваща множество небостъргачи – типични за райони, в които бизнесът преобладава.

Тук се намира и Commerzbank Tower, популярен че е сред най-високите сгради в Европа. Завършен през 1997 година, той е висок 259 метра и има отличителна триъгълна форма.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Вижте също и:

Майн Тауър – безценната гледка над Франкфурт

Хамбург – градът с над 2500 моста

5 от най-романтичните кътчета на Германия

Всичко, което трябва да направите, когато отидете в Германия