Дълголетието на галапагоските костенурки се дължи на факта, че притежават генни вариации, които са свързани с възстановяването на ДНК, съобщи дирекцията на Националния парк на Галапагоските острови. Това помага и за лесното им възстановяване.

Геномът на галапагоската костенурка Самотния Джордж, която умря в плен през 2012 година, бе дешифриран от международен изследователски екип.

"Изследването показва, че галапагоските костенурки притежават известен брой генни вариации, свързани с възстановяване на ДНК", отбелязват учените.

"Откриването на тайни, свързани с дълголетието на Самотния Джордж, може да допринесе за взимането на по-добри решения за възстановяване на различни популации костенурки на архипелага", каза директорът на парка Хорхе Карион.

В изследването са участвали учени от университета в Овиедо, Испания и Йейлския университет в САЩ.

Самотния Джордж бе смятан за последния представител на вида, но скоро след смъртта му бяха открити други 17 екземпляра на остров Изабела от архипелага. Костенурката почина на 24 юни 2012 година на възраст между 120-130 години.

На райските острови живеят между 30 000 и 40 000 костенурки от десетина вида, някои от които достигат дължина 1,80 метра и възраст до 180 години.